Super pálivá jídla, která vás zahřejí v zimním období

Markéta Mikšovská, 15. 10. 2019
Pikantní polévka

S přicházející zimou a čím dál tím chladnějšími dny přicházejí také chutě na plnější a ostřejší pokrmy, které dodají energii čelit nevlídnému počasí a prohřejí zevnitř. Pálivé koření má kromě těchto funkcí navíc také příznivé zdravotní účinky, pro podzimní období plné nachlazení, je tak ideální. Které recepty jsou naše nejoblíbenější?

Ostrá dýňová polévka

Přijde podzim a farmářské trhy i obchody zaplaví nejrůznější odstíny oranžové. Dýně je jako stvořená pro podzimní a zimní vaření – dodá jídlu krémovost a pikantní chuť v ní skvěle vynikne. Můžete z ní udělat pyré, výborné kari i další pokrmy, stálicí je ovšem dýňová polévka.

Suroviny:

  • 1 větší dýně (nejlépe máslová)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru (ubírejte nebo naopak přidávejte podle požadované hustoty polévky)
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička žluté kari pasty
  • Velká špetka pepře
  • Velká špetka chilli
  • Sůl
  • ½ plechovky kokosového mléka

Postup:

Nejprve si nakrájejte dýni na kostky. Poté rozpusťte v kastrolu ghí, nakrájejte cibuli a opečte ji dosklovita. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a krátce opečte. Vsypte dýni, nakrájený zázvor, kari, kurkumu, pepř i chilli a promíchejte. Zalijte vývarem a nechte probublávat, dokud dýně nezměkne. Poté sundejte z ohně, rozmixujte ponorným mixérem, vlijte kokosové mléko, osolte dle chuti a krátce za stálého míchání prohřejte. Podávejte posypané chilli vločkami.

Tip: Tlačí vás čas? Nechte si dýňovou polévku dovézt až ke dveřím.

Dýňová polévka

Kuře s pikantní pomerančovou omáčkou

Nasládlé pikantní omáčky známé z asijské kuchyně jsou ideální volbou pro zimní večery. Tento recept budete mít za chvíli hotový, jedná se tak o skvělou večeři na všední dny.

Suroviny:

  • 300 ml šťávy z pomeranče
  • 60 ml sojové omáčky
  • 2 lžíce mletého čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce omáčky sriracha
  • 1,5 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky pomerančové dužiny
  • ¼ lžičky pepře
  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 hrsti nasekané jarní cibulky k podávání

Postup:

V misce smíchejte suroviny na omáčku: pomerančovou šťávu, sojovou omáčku, zázvor, česnek, lžíci oleje, srirachu, ocet, cukr, dužinu i pepř. Maso vložte do velké nádoby nebo uzavíratelného pytlíku a přelijte třetinou omáčky. Promíchejte a nechte v lednici hodinu odležet.

Poté rozpalte pánev, přidejte zbytek oleje a jakmile je rozehřátý, opékejte na něm marinované kuře zhruba 5 minut dokud nezezlátne. Vyjměte jej z pánve a udržujte strnou v teple. Zbylou marinádu přiveďte ve stejné pánvi k varu, vlijte do ní kukuřičný škrob rozmíchaný ve lžíci vody a minutu povařte. Přidejte do omáčky zpátky kuře a prohřejte.

Podávejte s rýží posypané jarní cibulkou.

Kuře Vindaloo

Bez indického jídla by žádný seznam pikantních jídel nebyl kompletní. Kuře Vindaloo pálí jak se patří, takže je tím ideálním jídlem pro odvážlivce, které vypálí všechny bacily.

Suroviny:

  • 12 kuřecích paliček
  • 6 lžic přepuštěného másla ghí
  • 2-3 lžíce pasty nebo kořenící směsi Vindaloo (pokud nemáte, můžete si vytvořit vlastní smícháním zázvoru, česneku, kurkumy, kmínu, hořčice, papriky, pískavice, koriandru, skořice, hřebíčku, bobkového listu, třtinového cukru, kardamomu a cayenského pepře a soli 
  • 75 ml červeného vinného octa
  • 2 cibule
  • 6 nadrobno nakrájených stroužků česneku
  • 20 g nadrobno nakrájeného zázvoru
  • 4 nadrobno nakrájená rajčata
  • 3-10 malé chilli papričky
  • 1-2 lžičky třtinového cukru
  • sůl

Postup:

Koření či pastu Vindaloo vložte do misky, zalijte octem, přidejte lžičku soli a v případě potřeby i trochu vody. V marinádě následně obalte kuře a nechte v chladu uležet, nejlépe přes noc, stačit ale budou i 2 hodiny, chuť jen nebude tak intenzivní.

Po uležení rozpálte v pánvi ghí, vsypte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričky a osmahněte. Poté přidejte marinované kuře a opečte dozlatova. Přidejte rajčata, vodu podle požadované hustoty, cukr a sůl. Duste pod pokličkou zhruba třičtvrtě hodiny, dokud se kuře téměř nerozpadá.

Podávejte s rýží posypané jarní cibulkou či koriandrem.

Tip: Milujete indické jídlo? Nechte se inspirovat naším článkem o indické kuchyni a pochutnejte si na jednom z mnoha typických indických pokrmů.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Exotická jídla, která se vám rozplynou na jazyku

Máte chuť na něco méně tradičního? Náš výběr 5 exotických jídel vás zaručeně uspokojí. Gastronomické hranice se smazávají a tak i u nás vznikají podniky, které nabízejí kuchyni nejrůznějších zemí světa a kde ochutnáte opravdu autentické místní jídlo. Co doporučujeme ochutnat, pokud jste to ještě neudělali?

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně na prvním místě. Polévky Pho jsou ikonou vietnamské kuchyně, proto v bistru opravdu dbají na kvalitu použitých surovin, zejména pak masa. Předním dodavatelem je Řeznictví a Uzenářství […]

Nejoblíbenější témata