Superpotravina jménem quinoa. Jak ji vařit a kde ji využít?

Izabela Nováková, 20. 3. 2020

Nedáte dopustit na přílohu jako kuskus, rýži nebo bulgur, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste do svého jídelníčku začlenit quinou, která zaslouženě nese nálepku superpotravina. Vyzkoušejte naše tipy.

Quinoa neboli merlík chilský je v Jižní Americe tradiční plodinou, kterou pěstovali již staří Inkové. Může být bílá, červená i černá. Ukrývá v sobě vysoký obsah bílkovin, aminokyseliny, železo a spoustu dalších hodnotných látek. Navíc neobsahuje lepek, díky čemuž je ideální i pro celiaky. Její chuť a zdraví prospěšné složení ale ocení každý. Quinoa je sytá, díky vláknině však snadno stravitelná a nenadýmá. Jak quinou vařit?

Základní postup přípravy

1 hrnek quinoi vám vystačí zhruba na 4 porce. Před vařením quinou na 10 minut namočte do studené vody. Odbourá to hořkost obsaženou v obalu zrníček. Do hrnce dejte dva hrnky vody, přisypte quinou, osolte a přiveďte k varu. Pod pokličkou ji pak vařte 15 minut. Poté hrnec odstavte a nechte ještě pár minut odpočinout.

Všestranná quinoa chutná naslano i nasladko

Quinoa skvěle chutná jako příloha, v salátech i jako zavářka do polévek. Přemýšlíte, jak ji využít v každodenní kuchyni? Ve většině jídel skvěle nahradí rýži, bulgur i kuskus. Inspirujte se naším výběrem a zpestřete si touto superpotravinou jídelníček.

Kaše z quinoy s mandlovým mlékem a ovocem

Díky své oříškové chuti je kaše z quinoy tím nejlepším startem do nového dne.

Suroviny:

  • 100 g quinoy,
  • 1 vrchovatá lžička skořice,
  • 1 a ½ hrnku mandlového nebo kokosového mléka,
  • 2 lžíce medu,
  • ovoce nebo oříšky dle chuti.

Postup:

Propláchnutou quinou smíchejte v rendlíku s rostlinným mlékem, přidejte skořici a nechte vařit na mírném plamenu asi 20 minut. Kaši doslaďte medem a servírujte posypanou dle chuti buď ovocem, anebo oříšky. 

Bylinková quinoa s grilovaným lososem a zeleninou

Quinoa s bylinkovým dresinkem báječně chutná jako příloha k rybám a drůbežímu masu. 

Suroviny na 2 porce:

  • 100 g quinoy,
  • menší červená cibule,
  • olivový olej,
  • červený vinný ocet,
  • hrst petržele,
  • cherry rajčátka,
  • 200 g zelených fazolek,
  • máslo,
  • 400 g lososa,
  • šťáva z jedné limetky,
  • klíčky rukoly (možno vynechat).

Quinou uvařte dle základního receptu. Filety lososa osolte, opepřete, zakápněte limetkovou šťávou a olivovým olejem a nechte marinovat alespoň 30 minut. Uvařenou quinou smíchejte se lžící oleje, octa, solí, pepřem a petrželí. Lososa dejte do trouby pod gril a pečte 15–20 minut. V menším hrnci rozpusťte máslo a poduste na něm fazolky. Cherry rajčátka pak rozkrojte napůl a ogrilujte na pánvi. Servírujte posypané klíčky rukoly.

Tip: Ještě plnější chuti u quinoy dosáhnete, když vodu nahradíte vývarem.

Plněné papriky

Máte rádi plněné papriky? Vyzkoušejte bezmasou variantu s bylinkovou quinou.

Suroviny:

  • 200 g quinoy,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce citrónové šťávy,
  • hrst petržele,
  • 1 lžička sušeného tymiánu,
  • 4 jarní cibulky,
  • 4 barevné papriky,
  • 150 g sýru feta,
  • 1 konzerva cherry rajčat,
  • sůl, pepř.

Jak na to:

Dle základního postupu uvařte v hrnci quinou. Rozehřejte troubu na 180 °C. V misce mezitím smíchejte citrónovou šťávu s olivovým olejem, bylinkami, solí a pepřem. Touto šťávou zalejte uvařenou quinou. Přidejte nasekanou jarní cibulku a pokrájenou fetu. Z paprik odřízněte vrchní část, vnitřek zbavte semínek a naplňte směsí z quinoy. Nakonec opět přikryjte odříznutou pokličkou. Naplněné papriky vyskládejte do pekáče, zalijte rajčátky z konzervy a pečte asi 15 minut. 

Dali byste teď cokoli za dobré jídlo se superzdravou quinoou? Objednejte si ho z Dáme jídlo a vychutnejte si ho bez práce.

Podobné

Všechny

5 tajemství SaSaZu

Ochutnejte tu nejlepší asii v Praze, přichází SaSaZu. O váš gastronomický zážitek se postará šéfkuchař Andy Tan, který je s restaurací spojen od jejího otevření. Jeho specialitou je kombinace oblíbených pouličních jídel jihovýchodní Asie a sofistikovaného francouzského kulinářského umění.  Zajímá vás, čím je tato luxusní restaurace tak výjimečná? Jejich kuchyně je inspirovaná vařením a cestováním po jihovýchodní Asii, vzpomínkami na […]

4 netradiční recepty na dokonalou bábovku

Bábovky, jak je známe, patří k české klasice. Za starých časů se pekly jako kynutý koláč s otvorem uvnitř, dnes dělá bábovku bábovkou hlavně její krásná forma. Do té můžete připravit nejen těsto třené či kynuté, ale třeba i cuketové nebo jablkové. Inspiraci jsme hledali u nás i v zahraničí, kde si tradiční rakousko-uherský zákusek zamilovali pro rozmanitost chutí a snadnou přípravu. 

Podzim v Brně

Krásné babí léto je za námi a teď už nás čeká ten pravý sychravý podzim. Přesto jsem se rozhodla nepropadat depresím a podívat se na to z té lepší stránky. Teď totiž nastal ten správný čas na cestování a objevování krásy českých měst. A protože u nás máme v sychravých dnech ještě o něco větší chuť jíst, jsou naše podzimní výlety vždy spojené […]

Nejoblíbenější témata