Tortilla není jen jedna. Vyzkoušejte tyto kombinace

Markéta Mikšovská, 17. 5. 2019
Burrito in the making

Pod tortillou si u nás nejčastěji představíme placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky naplněnou vším možným. Samotný název ale skrývá mnohem víc a byla by škoda, kdybyste se o toto jídlo populární především v Mexiku a ve Španělsku ochudili. Inspirujte se naším výběrem kombinací, které musíte ochutnat alespoň jednou za život.

Tacos, láska na první ochutnání

V Mexiku je nejpopulárnější použití této placky jako základ pro tacos. Jedná se o menší porce, zhruba o 10 centimetrech, na kterých je navršená směs, která se liší kuchař od kuchaře, podnik od podniku. Některé tacos jsou měkké, jiné fritované, v Mexiku se nejčastěji podávají v typických rodinných podnicích, tzv. taquerías, na ulici.

Nejtypičtějším základem mexických tacos je nasekané hovězí maso, pálivá omáčka a fazole. Ten si pak každý dle chuti doplňuje salsou (= nasekanými rajčaty s chilli), cibulí, guacamole, ostrou omáčkou, okurkami, zelím, koriandrem a citronem.

Jíst tacos chce trochu cviku, jí se podobným způsobem jako naše lívance, kdo ale jednou tuhle mexickou lahůdku ochutná, bude ji hledat už všude.

Ať už jste měli to štěstí a ochutnali pravé tacos, nebo je chcete teprve vyzkoušet, na Dáme jídlo máte možnost si vybrat hned z několika podniků, které je nabízejí. V restauraci Organza si pochutnáte na nejrůznějších variacích – z hovězího, kuřecího, vepřového, s krevetami i na vegetariánských tacos.

Burrito pro všechny příležitosti

Burrito je o něco zprofanovanější využití tortilly, populární především pro svou praktičnost, rychlou přípravu a variabilitu. Jedná se o tortillu naplněnou bohatou náplní a zarolovanou do ruličky se zahnutými konci. Díky tomu si dlouho udržuje své teplo a aroma a je ideálním jídlem na cesty.

Takže vytvořit burrito zvládne kde kdo, vykouzlit dokonalou kombinaci surovin na náplň a dobře ji ochutit už vyžaduje trochu umu. Co by v burritu nemělo chybět?

  • Nudličky hovězího, vepřového nebo kuřecího masa
  • Frijoles refritos, tedy rozmačkané červené fazole
  • Vařená rýže
  • Kukuřice
  • Rajčata nasekaná na kostičky, popřípadě směs pico de gallo
  • Salát
  • Strouhaný sýr
  • Omáčka! Podle chuti guacamole, salsa či tzv. mole poblano.
  • Topping: čerstvý koriandr, nasekaná chilli paprička či zakysaná smetana. Nebo všechno dohromady?

Burrito

Tip: Pokud máte čas nebo příležitost k vyzkoušení, dejte si wet burrito. To se servíruje na talíři přelité ostrou omáčkou a jí se příborem.

Quesadilla na sto způsobů

Překlopená tortilla naplněná podobnou mexickou náplní jako burrito, ale doplněná o velkou porci sýra a zapečená na pánvi, to je quesadilla. U této tenké variace plněné totilly se objevuje více regionálních obměn, jí se například i jako sladký dezert v podobě dortu. Tradičně se opět podává se zakysanou smetanou, salsou a guacamole, fantazie kuchařů tady ale nezná mezí. Vyzkoušet stojí za to především vegetariánskou quesadillu s kombinací řepy a měkkého kozího sýra, na které si pochutná i sebevětší masožravec, nebo houbovou quesadillu.

Quesadilla

Potřebujete ochutnat jakýkoli tortilla recept hned teď? Rozumíme vám. U Los Capolitos či Rancheros nikdy nešlápnete vedle.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Vánoční Starbucks

Máte rádi Starbucks? Pak by vám neměl uniknout jejich vánoční merch v podobě originálních hrnků, plecháčků a termosek. Byla by ale velká škoda, využít je jen k pití kávy, co říkáte? My pro vás máme pár dalších tipů, co s nimi: Hrnek jako stylový květináč na kávovník Vánoční výzdoba interiéru – jako váza na větvičky jehličí Na tužky do kanceláře […]

Nejoblíbenější témata