Tortilla není jen jedna. Vyzkoušejte tyto kombinace

Markéta Mikšovská, 17. 5. 2019
Burrito in the making

Pod tortillou si u nás nejčastěji představíme placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky naplněnou vším možným. Samotný název ale skrývá mnohem víc a byla by škoda, kdybyste se o toto jídlo populární především v Mexiku a ve Španělsku ochudili. Inspirujte se naším výběrem kombinací, které musíte ochutnat alespoň jednou za život.

Tacos, láska na první ochutnání

V Mexiku je nejpopulárnější použití této placky jako základ pro tacos. Jedná se o menší porce, zhruba o 10 centimetrech, na kterých je navršená směs, která se liší kuchař od kuchaře, podnik od podniku. Některé tacos jsou měkké, jiné fritované, v Mexiku se nejčastěji podávají v typických rodinných podnicích, tzv. taquerías, na ulici.

Nejtypičtějším základem mexických tacos je nasekané hovězí maso, pálivá omáčka a fazole. Ten si pak každý dle chuti doplňuje salsou (= nasekanými rajčaty s chilli), cibulí, guacamole, ostrou omáčkou, okurkami, zelím, koriandrem a citronem.

Jíst tacos chce trochu cviku, jí se podobným způsobem jako naše lívance, kdo ale jednou tuhle mexickou lahůdku ochutná, bude ji hledat už všude.

Ať už jste měli to štěstí a ochutnali pravé tacos, nebo je chcete teprve vyzkoušet, na Dáme jídlo máte možnost si vybrat hned z několika podniků, které je nabízejí. V restauraci Organza si pochutnáte na nejrůznějších variacích – z hovězího, kuřecího, vepřového, s krevetami i na vegetariánských tacos.

Burrito pro všechny příležitosti

Burrito je o něco zprofanovanější využití tortilly, populární především pro svou praktičnost, rychlou přípravu a variabilitu. Jedná se o tortillu naplněnou bohatou náplní a zarolovanou do ruličky se zahnutými konci. Díky tomu si dlouho udržuje své teplo a aroma a je ideálním jídlem na cesty.

Takže vytvořit burrito zvládne kde kdo, vykouzlit dokonalou kombinaci surovin na náplň a dobře ji ochutit už vyžaduje trochu umu. Co by v burritu nemělo chybět?

  • Nudličky hovězího, vepřového nebo kuřecího masa
  • Frijoles refritos, tedy rozmačkané červené fazole
  • Vařená rýže
  • Kukuřice
  • Rajčata nasekaná na kostičky, popřípadě směs pico de gallo
  • Salát
  • Strouhaný sýr
  • Omáčka! Podle chuti guacamole, salsa či tzv. mole poblano.
  • Topping: čerstvý koriandr, nasekaná chilli paprička či zakysaná smetana. Nebo všechno dohromady?

Burrito

Tip: Pokud máte čas nebo příležitost k vyzkoušení, dejte si wet burrito. To se servíruje na talíři přelité ostrou omáčkou a jí se příborem.

Quesadilla na sto způsobů

Překlopená tortilla naplněná podobnou mexickou náplní jako burrito, ale doplněná o velkou porci sýra a zapečená na pánvi, to je quesadilla. U této tenké variace plněné totilly se objevuje více regionálních obměn, jí se například i jako sladký dezert v podobě dortu. Tradičně se opět podává se zakysanou smetanou, salsou a guacamole, fantazie kuchařů tady ale nezná mezí. Vyzkoušet stojí za to především vegetariánskou quesadillu s kombinací řepy a měkkého kozího sýra, na které si pochutná i sebevětší masožravec, nebo houbovou quesadillu.

Quesadilla

Potřebujete ochutnat jakýkoli tortilla recept hned teď? Rozumíme vám. U Los Capolitos či Rancheros nikdy nešlápnete vedle.

Podobné doporučujeme

Všechny doporučujeme

Super pálivá jídla, která vás zahřejí v zimním období

S přicházející zimou a čím dál tím chladnějšími dny přicházejí také chutě na plnější a ostřejší pokrmy, které dodají energii čelit nevlídnému počasí a prohřejí zevnitř. Pálivé koření má kromě těchto funkcí navíc také příznivé zdravotní účinky, pro podzimní období plné nachlazení, je tak ideální. Které recepty jsou naše nejoblíbenější?

Objevte Poke bowl

Moderní gastronomie boří tradiční složení jídel, jak jsme na něj zvyklí. Hlavní jídlo už nesestává jen z “proteinové” části a přílohy v podobě rýže nebo brambor, ale tvoří ho pestrá škála surovin, které poskytují mnohem více makro i mikroživin. Jedním z takových jídel je i Poke bowl.

Nejoblíbenější témata