Trendy v jídle, které musíte vyzkoušet

Izabela Nováková, 31. 5. 2019
Fitness shake

Příprava, ale také způsob konzumace a nakupování jídla se neustále mění a s ním i naše chutě. Co by nás dřív ani nenapadlo kombinovat či nakoupit, jíme teď mnohdy úplně běžně. Jaké jsou aktuální trendy, které by vám neměly uniknout?

Jídlo až ke dveřím

Velký boom zažívají rozvozové služby s jídlem. Přes internet si můžete objednat celý nákup, aniž byste museli chodit do jakéhokoli obchodu. Obzvlášť teď v létě se firmy předhánějí, kdo vám doveze čerstvější jahody z pole, a po kritice nabízejí i tzv. bezobalový nákup, který vám přijde ve vratných obalech, které dáte kurýrovi, až vám přiveze další nákup.

Dovézt si ale můžete nechat i čerstvé smoothie ve skle, jehož složení se mění podle sezóny, klasické jídlo i zmrzlinu.

Prospěšné bakterie

Trend fermentování jde ruku v ruce s touhou lidí po přírodních vitamínových bombách a prospěšných látkách. A nejde zdaleka jen o zelí nebo okurky. Populární je především kombucha, což je kvašený nápoj ze slazeného  černého či zeleného čaje a živé kultury zvané SCOBY. Oblíbenou surovinou se stalo také kimchi, které se k nám dostalo z Koreje. Kimchi je lehce ostrá nakládaná zelenina, kterou Korejci jedí s každým jídlem, u nás si zatím našla využití jako doplněk tzv. buddha bowls, sendvičů, ale i salátů.

Jar of fermented vegetables

Zesílit přírodně

Vlna proteinových shaků a tyčinek nepolevuje, za to se přidává ke globálnímu trendu, který si žádá větší udržitelnost a přírodní zdroje, a to i v jídle. Proto se nemusíte spokojit s umělými proteinovými prášky, ale můžete vyzkoušet syrovátkový, konopný, dýňový nebo například hrachový. Všechny ve své čisté nebo ochucené podobě.

Slow food

Slow fashion, slow living, slow food. Život nabral na otáčkách a lidé se teď snaží zpomalit – nakupovat lokálně, méně co do objemu a více vědomě. A nabádají k tomu i v jídle a stravování. Nejíst za běhu mezi schůzkami, když není čas si na kávu sednout, tak si jí raději nedávat, udělat si čas na přípravu nebo alespoň klidnou konzumaci jídla s přáteli či rodinou.

Podobné

Všechny

Jak podpořit své oblíbené podniky v současné krizi?

Nastalá situace nečekaně postihla nejen restaurace a bistra, ale také kavárny, malé pivovary nebo samotné farmáře. V době krize se ale vyrojila také spousta báječných iniciativ a zvedla se ohromná vlna solidarity. A protože nás těší každý počin, který pomůže české gastro scéně a menším lokálním projektům přežít tyto těžké časy, dali jsme pro vás dohromady tipy, jak se můžete […]

Vítáme Ambiente!

Ambiente, to je skupina podniků kde, jak sami říkají, mění jídlo v zážitek. Soustředí se na lokálnost produktů a zeleninu odebírají od zemědělců z okolí. Zásadním okamžikem pro ně bylo jednoznačně rozhodnutí mít vlastní maso a naučit se ho stařit. Naučili se vyrábět uzeniny a znovu navrátili na talíře maso z přeštických černostrakatých vepřů.  Jako správní Češi jsou hrdí na české […]

Očistit se od detoxů

O detoxikačních kúrách, které vám z těla vyplaví všechny toxiny, jste už nejspíš slyšeli. Slibují zhubnutí, lepší imunitu a vyplavení škodlivin, které se v těle usazují. Zkrátka zázraky na počkání. Všechno, co pro to musíte udělat, je žít týden o pepřové vodě a džusu. Taky vám to zní trochu divně? Většina zaručených detoxů apeluje na neznalost a pocit viny. Ruku na […]

Perníček pro radost

Týden před Vánoci a vy sháníte poslední dárky? My se rozhodli, že vám také jeden dáme a to výborný měkký perníčkový donut, který k vybraným objednávkám rozdáváme v Praze, Brně, Liberci a Hradci Králové. Pokud jste perníček dostali, určitě budete souhlasit, že je jednoduše výborný. Ale víte, kde jsme k nim přišli? Čtěte! Chceme dělat radost nejen vám, ale i druhým. Proto […]

Nejoblíbenější témata