Trendy ve stravování v roce 2019

Izabela Nováková, 6. 6. 2019
Vegetables

Rok 2019 už se přehoupl přes polovinu, takže můžeme s jistotou hodnotit, co v tomto roce hýbe gastronomickým světem a co už můžete rovnou vyzkoušet. Trendy v jídle se zdaleka netýkají jen jednotlivých potravin a jejich inovativních kombinací, ale jsou nahlížené z globálnější perspektivy.

Udržitelnost a lokální výroba

Zásadním tématem, které hýbe téměř všemi obory, je téma udržitelnější a lokálnější gastronomie. Pro čím dál tím více lidí je vzdálenost produkce a zpracování výrobku při výběru na prvním místě a výrobci se jim snaží vyjít vstříc. Neustále stoupá popularita farmářských trhů a vznikají nové a nové lokální značky potravin. Konzumenti nevyužívají jídlo jako pouhý pohon či zážitek, ale také jako hlas, kterým mohou podpořit výrobce, kterým důvěřují a směřovat produkci určitým směrem.

Autentické náhražky masa

Ruku v ruce s udržitelností jde problematika produkce a nadprodukce masa. Lidí, kteří přestali jíst živočišné výrobky nebo omezili maso, stále přibývá, velké společnosti a společenští lídři jako je Bill Gates si ovšem uvědomují, že toto není cesta, která by ovlivnila společnost jako celek. Proto investují do výzkumu laboratorně vyrobené autentické náhražky masa nebo rostlinných alternativ, které zapůsobí i na masožravce a mají potenciál posunout průmysl od problematické masné výrobě k rostlinné, která bude schopná nasytit stále se rozrůstající populaci. První takovou autentickou alternativu můžete zakoupit už i v Česku.

Netradiční spojení chutí

Nové kombinace potravin vznikají každoročně. Začínají jako výstřelek extravagantního kuchaře, ale často se postupně probojují i do běžné distribuce. Před pár lety se takto začaly objevovat zmrzliny s originálními příchutěmi jako bazalková nebo parmazánová, letos se bezkonkurenčně ujalo vedení černé uhlí. Pro své “detoxikační” účinky a především efektní přebarvení jídla na černo se přidává nejen do zmrzlin, ale také do kávových nápojů, polev na dorty, burgerových briošek či smoothies.

Black Ice Cream

Pokračuje trend másel ze všech možných typů ořechů, semínek a jejich kombinací. Pouze s arašídovým máslem už byste nyní byli za zenitem, aktuálně jsou v módě především ořechová másla s nejrůznějším poměrem tmavé, bílé i červené čokolády a másla ze semínek, kromě známé tahini také z dýňových, konopných a v zahraničí dokonce melounových.

Boření mýtů o vnímání sladkých a slaných pokrmů má v trendech své místo i pro letošní rok. Ať už se jedná o zmiňované zmrzliny, čokoládový hummus nebo saláty netradičních kombinací zeleniny a ovoce, nuda rozhodně není na místě.

Cukrfree

Vlny diet a snižování cukrů v potravinách tu byly vždycky. Nyní však nabývá na popularitě stravování zcela bez cukrů, takzvaně cukrfree vaření. Cukrů je všude kolem nás stále spousta a na trh stále přibývají nová a nová alternativní sladidla, která slibují “zdravější” slazení, ve většině případů se ale od cukru příliš neliší. Jedním z trendů roku je proto redukovat cukr úplně a naučit se vnímat přirozenou chuť potravin.

Červená čokoláda

O novém druhu čokolády se mluvilo již v roce 2017, kdy byl oficiálně představený v Šnaghaji švýcarskou firmou Callebaut. Nyní si ale prorazila cestu i k široké veřejnosti a nejrůznější výrobky z ní můžeme ochutnat i u nás. Čtvrtý druh čokolády má o něco lehčí chuť s ovocným nádechem.

Návrat k domácí výrobě

Spotřebitelé se také čím dál tím raději vrací k počátku a sami zkoušejí, jak se co vyrábí. Mnoho z potravin, které by dříve lidi nenapadlo získat jinak než ze supermarketu, si nyní v duchu zero waste životního stylu vyrábí sami doma. Tento trend souvisí s uvědomělým spotřebitelstvím a zvyšujícími se požadavky na kvalitu a ověřený původ potravin.

Podobné

Všechny

Jak podpořit své oblíbené podniky v současné krizi?

Nastalá situace nečekaně postihla nejen restaurace a bistra, ale také kavárny, malé pivovary nebo samotné farmáře. V době krize se ale vyrojila také spousta báječných iniciativ a zvedla se ohromná vlna solidarity. A protože nás těší každý počin, který pomůže české gastro scéně a menším lokálním projektům přežít tyto těžké časy, dali jsme pro vás dohromady tipy, jak se můžete […]

Vítáme Ambiente!

Ambiente, to je skupina podniků kde, jak sami říkají, mění jídlo v zážitek. Soustředí se na lokálnost produktů a zeleninu odebírají od zemědělců z okolí. Zásadním okamžikem pro ně bylo jednoznačně rozhodnutí mít vlastní maso a naučit se ho stařit. Naučili se vyrábět uzeniny a znovu navrátili na talíře maso z přeštických černostrakatých vepřů.  Jako správní Češi jsou hrdí na české […]

Očistit se od detoxů

O detoxikačních kúrách, které vám z těla vyplaví všechny toxiny, jste už nejspíš slyšeli. Slibují zhubnutí, lepší imunitu a vyplavení škodlivin, které se v těle usazují. Zkrátka zázraky na počkání. Všechno, co pro to musíte udělat, je žít týden o pepřové vodě a džusu. Taky vám to zní trochu divně? Většina zaručených detoxů apeluje na neznalost a pocit viny. Ruku na […]

Perníček pro radost

Týden před Vánoci a vy sháníte poslední dárky? My se rozhodli, že vám také jeden dáme a to výborný měkký perníčkový donut, který k vybraným objednávkám rozdáváme v Praze, Brně, Liberci a Hradci Králové. Pokud jste perníček dostali, určitě budete souhlasit, že je jednoduše výborný. Ale víte, kde jsme k nim přišli? Čtěte! Chceme dělat radost nejen vám, ale i druhým. Proto […]

Nejoblíbenější témata