Ubrat cukry prospěje každému. Vyzkoušejte tyto low carb snídaně

Izabela Nováková, 3. 4. 2020

Snížení množství sacharidů ve svém jídelníčku je cestou, jak zlepšit své zdraví, zhubnout a cítit se lépe. Nízkosacharidové snídaně jsou vydatné, sladké i bez cukru a nabíjí vás energií. 

Během přípravy low carb snídaní vynechte pečivo a všechny potraviny vyrobené z pšeničné mouky. Omezte také ostatní obiloviny – i ty bezlepkové, jako je rýže a jáhly. Naopak přidejte více vajec, semínek, oříšků a drobného ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. 

Chia pudink

Chia pudink je plný proteinů, antioxidantů, vápníku a Omega-3 mastných kyselin. Ideální je, pokud pudink připravíte večer, ráno ho pak už jen ozdobíte ovocem. Zapojte fantazii a jednotlivé ingredience dle chuti obměňujte. 

Suroviny:

  • 40 g chia semínek,
  • 1 hrnek mandlového mléka,
  • ovoce a oříšky na ozdobení (kešu oříšky, strouhaný kokos, borůvky…).

Ve sklenici nebo misce smíchejte chia semínka s mlékem.  Přikryjte fólií a nechte v lednici do rána bobtnat. Druhý den stačí už jen jednotlivé porce ozdobit ovocem, oříšky nebo strouhaným kokosem a připravit k servírování. Chia pudink vám v uzavřené nádobě v lednici vydrží 2–3 dny.

Domácí ořechová granola

Je plná ořechů a energie, díky které začnete svůj den naplno. Zalijte ji oblíbeným rostlinným mlékem. Báječná je i s řeckým jogurtem. Pokud přes týden nemáte moc času, je pro vás granola ideální, protože si ji snadno připravíte do zásoby.

Suroviny:

  • ½ hrnku mandlí,
  • ½ hrnku lískových ořechů,
  • ½ hrnku kešu,
  • ½ hrnku vlašských ořechů,
  • ½ hrnku kokosových lupínků,
  • 1 lžíce konopných semínek,
  • 1 lžíce chia semínek,
  • 1 lžíce dýňových semínek,
  • 1 lžíce slunečnicových semínek,
  • 1 lžíce mleté skořice nebo holandského kakaa,
  • 3 lžíce kokosového oleje.

Postup:

Ořechy nasekejte na menší kousky. Ve velké míse promíchejte všechny suché ingredience. V malém rendlíčku rozpusťte kokosový olej a promíchejte ho s připravenou směsí. Předehřejte troubu na 170 °C, směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 1015 minut. Během pečení vše několikrát promíchejte, aby byla granola ve finále křupavá ze všech stran. Ořechovou dobrotu nechte vychladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné sklenici.

Houbová frittata

Frittata se stejně jako omeleta dá připravit na spoustu způsobů. Základem jsou vajíčka, často se do ní přidává ještě sýr a peče se v troubě. S houbami je ideální jako ranní vyprošťovák nebo vydatný brunch.

Suroviny:

  • 1 menší cibule,
  • 5 vajec,
  • 4 žampiony,
  • snítka tymiánu,
  • 50 g parmazánu,
  • hrst čerstvého špenátu,
  • ghí.

Postup:

Na středně velké pánvi rozehřejte ghí. Nechte na něm zpěnit nasekanou cibulku. Přimíchejte špenát a 3 minuty restujte. Přidejte nakrájené žampiony s tymiánem a opékejte dozlatova. Mezitím v míse vyšlehejte vejce se solí a strouhaným sýrem. Vaječnou směs vlijte do pánve, promíchejte a přikryjte pokličkou. Na mírném plamenu ji nechte 10 minut propékat a následně ihned podávejte.

Nedělní lívance z kokosového mléka

Milujete sladké víkendové snídaně? Lívance z kokosového mléka jsou nadýchané, vláčné a báječně chutnají naslano i nasladko.  

Suroviny:

  • 2 vejce,
  • ⅔ hrnku kefírového mléka,
  • 1 ¾ hrnku mandlové mouky,
  • vanilkový extrakt,
  • lžička skořice,
  • špetka soli,
  • čerstvé ovoce (maliny, borůvky nebo jahody),
  • zakysaná smetana,
  • ghí.

Postup:

V míse rozšlehejte vejce a kefír. Přidejte vanilku, skořici a sůl. Poté vmíchejte mandlovou mouku a nechte těsto 10 minut odpočinout. Na pánev s rozehřátým ghí dejte zhruba dvě lžíce směsi a smažte na mírném plamenu z každé strany 2 minuty. Hotové lívance podávejte se zakysanou smetanou a posypané ovocem.

 

Dáme Jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Nejlepší perník na plech? S jablky, ořechy i cuketou

Perník je sladké potěšení jako dělané pro sychravé počasí. Doma navodí tu správnou hřejivou atmosféru, chutná báječně k snídani i ke kávě. A s čokoládovou polevou neudělá ostudu ani na sváteční tabuli. Přečtěte si fígle pro jeho přípravu a inspirujte se recepty na zdravé variace staročeského moučníku, které si zamilujete.  Kdo by nemiloval perník? Je vláčný, plný kořeněné chuti a zdobený […]

Nejoblíbenější témata