Vaření rýže nemusí být nuda. Naučte se ji přeměnit v ochucenou přílohu

Izabela Nováková, 8. 12. 2019

Nedáte dopustit na rýži v podobě přílohy, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Existuje mnoho skvělých kombinací koření, se kterými si rýže rozumí. Vyzkoušejte naše tipy.

Jsou jídla, u kterých si rýži vychutnáte nejlépe samotnou, dušenou pouze na osmahnuté cibuli a troše rostlinného oleje. V mnoha případech se ale k jídlu hodí i ochucená rýže – ať už kořením, sušeným ovocem nebo kousky zeleniny. Vyzkoušejte naše tipy a nebojte se experimentovat a zkoušet další kombinace.

Libanonská sladká rýže

Pro blízkovýchodní kuchyni je ochucená rýže velmi typická a skvěle se snoubí s jejich zeleninovými chody s plnou chutí a vůní. Na tuto rýži budete potřebovat kromě rýže samotné ještě hrst rozinek, lžičku třtinového cukru a lžíci skořice. Vše smíchejte s rýží a vařte společně deset minut, poté nechte deset minut dojít pod pokličkou. Rýže získá úžasnou nasládlou chuť a vůni a díky skořici je ideální na zimní období, protože skvěle zahřeje.

Indická rýže s kurkumou

S podobným způsobem přípravy se setkáte také v Indii, například v pokrmu biryani. K rýži přidejte v průběhu vaření muškátový oříšek, muškátový květ, pepř, hřebíček, kardamom, skořici, bobkový list, koriandr, zázvor a především kurkumu, která přílohu povýší na samostatné jídlo svou výrazně žlutou barvou. Tato rýže se podává jak s masem, tak se zeleninou a obvykle se do ní přidávají stejně jako v předchozí verzi také rozinky.

Bylinková rýže

Skvělým oživením rýže především na jaře a v létě je doplnit ji o čerstvé bylinky ze zahrady nebo z trhů. Rýži přiveďte k varu a v polovině doby varu k ní přidejte lžíci másla rozmíchanou s nasekanou pažitkou, petrželkou, libečkem, majoránkou, případně dalšími bylinkami, které máte k dispozici. Směs s rýží lehce promíchejte, přiklopte a nechte dojít. Bude mít svěží bylinkový nádech, který se hodí například k masu v houbové omáčce.

Houbová rýže

Pokud máte rádi houby a jejich vůni, doporučujeme vyzkoušet rýži ochucenou houbovým vývarem. Ideální je, pokud jste si zamrazili vývar z hub z jakéhokoli předchozího vaření, nyní stačí v hrnci osmahnout cibulku, pár na drobno nakrájených hub (doporučujeme lesní, ale i s žampiony si pochutnáte), nechat povolit vývar, přidat rýži a povařit. A pokud není zrovna sezóna? Houbový nádech získáte i s kvalitním houbovým kořením čaraka, které stačí povařit s rýží.

Dali byste teď cokoli za dobré jídlo s voňavou rýží? Objednejte si jedno z Dáme jídlo a vychutnejte si ho, ať jste kdekoli.

Podobné

Všechny

Jak uspořádat perfektní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. O jídlo už se postaráme my. Nejlepší výbava na piknik Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. Podle toho, kolik […]

Obědový box: Jaké máte možnosti?

Salát, kuskus, sendvič... Že točíte v práci stejná jídla pořád dokola? Dopřejte si barevné obědy do krabičky s pořádnou dávkou energie a explozí chutí. Inspirujte se našimi variacemi ze všech koutů světa, které vás jen tak nepřestanou bavit.   

Kosmatice: Znovuobjevený hit z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

Nejoblíbenější témata