Vaření vajec je věda. Vychytejte tu správnou konzistenci pro každé jídlo

Izabela Nováková, 18. 1. 2020

Vajíčka jsou základem každé víkendové snídaně i brunche. A každý je má rád trochu jinak. Naučte se proto 5 způsobů, jak vejce servírovat i těm nejnáročnějším hostům.

1. Vejce natvrdo

Tím nejjistějším způsobem, jak vejce připravit, je bezesporu natvrdo. Toho dosáhnete, pokud přivedete v kastrůlku vodu k varu, vejce do ní vložíte a vaříte 8-9 minut. U vajec natvrdo je třeba je po uplynulé době varu okamžitě zchladit, abyste zachovali jejich krémovou konzistenci a nedrolily se vám. Takto uvařená vejce se ale spíše než k přímé konzumaci hodí do jídel – například pokrájená do salátu nebo nastrouhaná na pomazánku.

2. Vejce nahniličko

Abyste docílili polotekutého žloutku, je třeba vejce ve vodě vařit o minutu méně, to znamená 7 minut, ani o sekundu déle. Opět vejce ihned zchlaďte studenou vodou. Vejce nahniličko jsou ideální jak nakrájená na chleba, tak do stojánku tzv. “na lžičku”.

3. Vejce naměkko

Tekutý žloutek v pevném bílku získáte po 5 minutách vaření, pokud vejce vložíte až do vroucí vody a po 5 minutách ho ihned zchladíte. Druhou variantou je v tomto případě nechat vejce vařit 3 minuty, a poté ho nechat dvě minuty dojít v horké vodě. Takto upravené vajíčko si nejlépe vychutnáte posolené lžičkou a s krajícem kváskového chleba s máslem.

4. Ztracené vejce

Ztracené vejce je momentálně králem každého brunche. Jeho příprava je trochu náročnější, ale výsledek stojí za to. V tomto případě vejce vyklepněte do misky a v kastrůlku přiveďte vodu k varu. Jakmile se mírně vaří, udělejte v ní pomocí vařečky výr a doprostřed vlijte vejce. Ztracené vejce se vaří zhruba tři minuty, u jeho přípravy je důležité, aby se voda nevařila příliš prudce a vejce se vám tak nerozpadlo. Zároveň vybírejte co nejčerstvější vejce, aby mělo pevný bílek, který se nebude snadno trhat. Takto připravené vajíčko je efektní na opečeném chlebu pokladeném avokádem či plátky dobrého sýra a šunky.

5. Francouzská omeleta

Na francouzskou omeletu budete potřebovat více vajec – na pánev o průměru 20 cm nejlépe 3. Rozklepněte si je do hrnku či misky a důkladně vyšlehejte se špetkou soli a pepře. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo a vejce na něj vlijte a neustále míchejte, nejlépe rovnou stěrkou, nikoli vařečkou. Jakmile začnou houstnout a lehce se trhat, přestaňte míchat a omeletu nechte na mírném plameni dojít. V tuto chvíli můžete nahoru nastrouhat sýr, posypat šunkou či osmahnutými žampiony a bylinkami. Jakmile je povrch lesklý, opatrně omeletu stěrkou oddělte od kraje pánve, přeložte napůl či zarolujte a servírujte.

Dostali jste chuť na brunch, ale nechce se vám pouštět do jeho přípravy? Pozvěte k sobě přátele a objednejte si ho z Dáme jídlo.

Podobné

Všechny

Jak by měla vypadat odpolední svačina?

Tělo v průběhu celého dne potřebuje doplňovat energii, odpolední svačina by proto v jídelníčku měla mít své místo. Zdravými a chutnými malými jídly dáte sbohem nezdravému uzobávání, vaše tělo bude lépe pracovat a hlavně se budete cítit lépe. 

Nejoblíbenější témata