Vejce od A do Z

Izabela Nováková, 10. 5. 2020

Vejce do kuchyně neodmyslitelně patří v mnoha podobách. Ať už v podobě majonézy, vynikajících moučníku, nebo nedělního brunche. Vyznáte se však v označení na skořápkách a víte jak rozeznat čerstvé vejce od toho starého?

Jak poznat čerstvá vejce

Do vejce sice nevidíte, jeho čerstvost vám ale pomůže odhalit několik fíglů. Nejspolehlivější je test s vodou. Každé vejce má v sobě vzduchovou bublinu a čím je starší, tím se bublina zvětšuje. Vejce proto stačí ponořit do sklenice a sledovat, co se stane. Pokud zůstane ležet u dna, je naprosto čerstvé. Čím dále ode dna vejce plave, tím méně čerstvé je. Jakmile vyplave až ke hladině, je to pukavec od hlavy až k patě a musí do koše. 

Další trik vám naopak napoví něco o kvalitě vejce. Odjakživa se sice říká, že čím tmavší žloutek, tím lepší, dnes už to ale není pravidlem. Slepice jsou často krmené zrním s karotenem, který žloutku dodá sytý odstín. Kvalitu vejce tak mnohem spolehlivěji poznáte podle jeho struktury po rozklepnutí. Žloutek by měl být pevný. Čím tekutější žloutek, tím starší vajíčko. Na majonézu či vajíčka na hniličku používejte vždy pouze stoprocentně čerstvá vejce, která oba testy splnila na výbornou.

Jak rozluštit kód na skořápce

Nenechte se zmást názvy na obalu. Kde bylo vejce sneseno zjistíte pouze podle označení na skořápce. Není to žádná věda. Stačí si jen zapamatovat, jak rozlousknout číselný kód. Způsob chovu nosnic označuje první číslice. Klecový se razítkuje číslem tři, dvojka se používá pro chov halový a jednička pro ten volný. Kvalitní bio vejce jsou orazítkovaná nulou, což znamená, že slepice žijí venku na sluníčku a mají i kohouta. Další znaky určují kód státu, ve kterém byly nosnice chovány – ideální je samozřejmě kupovat vejce se zkratkou CZ. Poslední čtyřčíslí je registrační číslo producenta vajec. Podle tohoto čísla si můžete navíc konkrétní chov vyhledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže.

Obohacená vejce

Na obalu se někdy můžete setkat s označením obohacená vejce. Tato vejce jsou snášena slepicemi, které dostávají speciální krmivo zvyšující jejich výživovou hodnotu. Například třízrnná vejce jsou od nosnic živených kromě pšenice také kukuřicí a ječmenem. Omega vejce obsahují žloutky, které mají o 30 % více zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin než ty běžné. Selenová vajíčka jsou pak navíc obohacená minerálem.

Správné skladování

Vejce uchovávejte vždy při teplotě v rozmezí od 5 do 8 °C a postavená špičkou dolů. Jejich čerstvost snižují i výrazné výkyvy teplot. Dvířka lednice tak nejsou pro jejich skladování vůbec vhodná, mnohem déle vám vajíčka vydrží v policích.

Tip: Zkušení cukráři vejce vyndají z chladničky vždy alespoň hodinu před tím, než je použijí. 

Jaká je trvanlivost vajec?

Jako u každého jídla je i u vajec důležitá jejich trvanlivost. Obecně platí, že jsou vhodná ke konzumaci v jakékoli podobě zhruba tři týdny od jejich snesení. Na obalu většinou bývají uvedeny týdny čtyři. Skořápka musí být neporušená a čistá, bez zbytků peří nebo rozbitých vajec. Pokud máte vejce v lednici už delší dobu, zpracujte je ideálně na pečení moučníků nebo pečiva.

Jak připravit vejce

Vejce si můžete na talíři vychutnat na stovky způsobů. Vařená, míchaná, ztracená nebo jako omeletu. Každý pokrm z nich si však žádá jinou konzistenci. Jak vychytat tu nejlepší jsme vám na blogu prozradili už v tomto článku.

Dostali jste chuť na poctivou omeletu? Nechte si dovézt bohatý brunch až domů od Dáme jídlo.

Dáme jídlo

Rozvoz jídla z více než 2000 restaurací

Zobrazit nabídku

Podobné

Všechny

Jaké jídlo je vhodné po cvičení

Jídlo po cvičení je tím nejdůležitějším jídlem dne. Rozhodně není radno se mu vyhýbat. A to ani v případě, že cvičíte kvůli redukci váhy nebo v pozdních hodinách. Nedostatek živin a vynechání jídla před i po cvičení přivede vaše sportovní snažení vniveč, dojde k úbytku svalové hmoty a zpomalení metabolismu. Ve finále svému tělu odpíráním jídla jednoznačně uškodíte. Naopak správná strava vám pomůže několikanásobně […]

Nejoblíbenější témata